Nejstarší manželský pár v ČR oslavil další jubileum

25. 4. 2022

Nejstarší manželský pár v ČR Vlasty Bělíkové (16. dubna oslavila 100 let věku) a malíře Vysočiny Stanislava Bělíka (má 102 a půl roku) žije v městečku Doubravník na Brněnsku v rodinném domě čp. 95, jehož existence je doložena od r. 1806. Tento rekord potvrdila svým certifikátem Agentura Dobrý den z Pelhřimova letos v lednu, kdy manželský pár měl dohromady 202 let. Spolu žijí Bělíkovi ve shodě už 72 let. Prý se spolu nikdy nepohádali a tajemství souladu vidí v tom, že se snaží se být k sobě navzájem neobvykle tolerantní.

Protože Vlasta a Stanislav Bělíkovi jsou komunisté, stoleté jubilantce přijel do Doubravníku popřát nejen pevné zdraví do dalších let předseda OV KSČM Brno-Venkov Zdeněk Zimola. Paní Vlasta se rozhovořila o svém pestrém životě: Uvedla, že tatínek měl čtyři děti, když mu zemřela manželka a on rukoval do 1. světové války. Když se vrátil z války, namluvil si moji maminku. Ta, i když zůstala svobodná, dostala do vínku čtyři nevlastní děti. K tomu si pořídila ještě další dvě děti vlastní - což byla dnes stoletá Vlasta Bělíková a její bratr. Všichni dohromady spolu vzájemně vycházeli a pomáhli si. Děti se profesně něčím vyučily a vylétly z rodinného hnízda do světa.

Jubilanka se učila u krejčího v Doubravníku tři roky dámskou švadlenou. Každý učeň platil mistrovi za výuku 20 korun měsíčně. Pak byla propuštěna protože mistr nepotřeboval tovaryšku pobírající mzdu, nýbrž potřeboval učeňky, které mu platily. Byla tedy bez práce až jí bratr domluvil zaměstnání u německé krejčovské firmy v brněnské Běhounské ulici. Za prací do Brna dojížděla vlakem až do r. 1950. Jejího bratra v období 2. světové války věznili, protože byl komunista. Po válce začala chodit se svým současným manželem, který se vrátil z totálního nasazení na práci v Německu. Oba cvičili a pracovali ve výboru místní organizace Sokola. Cvičil v něm také matrikář Místního národního výboru, který v r. 1950 zakládal matriku městyse Doubravníku. Nahlásili se mu k oddání jako první dva páry, avšak všechny tyto osoby byly z předchozího manželství již rozvedeny. Nelíbilo se mu otevřít existenci obecní matriky rozvedenými. 

"Dostali jsme s nynějším manželem od radnice úkolem vzít se. Bylo by prý špatné zahájit zápisy do matriky rozvedenými lidmi. Vy jste svobodní a chodíte spolu pět let, do čtrnácti dnů byste se měli vzít! Žádná velká příprava k tomu nebyla. Do Doubravníku se sjeli vlastní i nevlastní sourozenci s dětmi a byla svatba. A spolu jsme už 72 let," vzpomněla V. Bělíková a pokračovala: "Připomenula, jak chodili v obci na tancovačky nebo jak účinkovali v podhoráckém kroji ve folklorním souboru Doubrava. Dnes tam kroje nosí mladí spíš jen na hody. Manžel se stal v obci na radnici tajemníkem. Byl časově velmi zaneprázdněný. Vášnivě maloval obrazy z Českomoravské vrchoviny, dělal i plakáty a uměleckou výzdobu sálu třeba na plesy. Také zápisy do matriky stále přizdoboval obrázky. A chtěli je po něm do svých památníčků mladí i staří. Tolerovala jsem mu, že byl většinu času mimo rodinu na radnici nebo v terénu maloval. Byla jsem doma a starala se o děti." St. Bělík pracoval rovněž 20 let rovněž v Tesle Brno - Královo Pole jako výtvarník.

V pondělí (25. 4.) přijdou jubilantce gratulovat ke stovce z radnice v čele se starostkou Barborou Šenkyříkovou a ze Správy sociálního zabezpečení. Tvrdí, že se má dobře, protože se o ni všichni hezky starají. Má čas na vášnivé luštění křížovek. Děti jí pořídily polohovací postel, chodítko i invalidní vozík. Také držadlo nad postelí, aby se mohla zvednout a zvonek, k signálu když něco potřebuje. "Zato ten můj, skoro stotříletý, je úplně svěží. Chodí s hůlkou pravidelně na náměstí popovídat si se známými, abyl měl pohyb. Ale žel už špatně vidí," uvedla Vlasta Bělíková.

Její manžel potvrdil, že zdraví si udržuje tím, že denně alespoň půlhodinu musí chodit. A když je špatné počasí, šlape tuto půlhodinu doma na rotopedu. 

Zastupitelstvo městyse Doubravník udělilo čestné občanství Stanislavu Bělíkovi za jeho celoživotní významné působení v kultuře a společenském životě. Zejména za jeho uměleckou tvorbu, která oslovuje široký region a šíří dobré jméno městyse Doubravníku.

Fotogalerie

Autor: 
(vž)