Nepřekrucovat skutečnosti pro osobní útoky

22. 11. 2016

Sobotní Právo uvedlo rozhovor redaktora Jana Rovenského s ministrem financí a lídrem ANO  Andrejem Babišem, který konstatoval, že soc. dem. udělala z Asociace krajů jen další politický nástroj. „Proto se za osm let nehnulo s výstavbou dálnice z Brna do Vídně, protože bývalý hejtman Hašek blokoval zásady územního rozvoje“.

Copak ministr financí nemá přístup k informacím o průběhu při pořizování územního dokumentu Jihomoravského kraje a o procesech, které ho doprovázely? Na pořizování jihomoravského územního plánu se od počátku podíleli radní za ODS, kteří svým přístupem k projednávání vyvolali silný odpor k některým navrhovaným řešením. Ke zlepšení procesu projednávání sice přispěli radní za KDU-ČSL, ale již se nezabránilo aktivitám, které uspěly u Správního soudu se zrušením ZÚR. V následujícím období radní Tesařík (KDU-ČSL) dbal spolu s odborem na skutečně široké projednávání a zastupitelstvo „stihlo“ schválit na konci funkčního období dokument, jehož zadání schválilo. A byla to naopak TOP09, která chtěla schválení oddálit až po volbách.

V celém procesu pořizování jsem nezaznamenal žádnou aktivitu hejtmana Haška na blokování zásad. Naopak těžce nesl, že prosazování dílčích zájmů v některých lokalitách poškozuje celospolečenský zájem na existenci zásad územního rozvoje, protože Jihomoravský kraj zůstal z krajů poslední, který zásady nemá. Rada Jihomoravského kraje usilovala rovněž o společná řešení se statutárním městem Brnem. Domnívám se, že představitelé města Brna neměli na spolupráci – i vzhledem k blížícím se volbám - valný zájem. Navíc v rozporu se stanoviskem ministerstva pro místní rozvoj zdůrazňovali, že neexistence ZÚR brání městu pořídit žádoucí nový Územní plán města Brna.

Nechci tímto vyjádřením zvyšovat napětí. Pouze chci dát najevo, že nepovažuji za správné, aby se v zájmu osobních útoků používala tvrzení, která se nezakládají na pravdě.

V Brně 21. listopadu 2016

Ing. Pavel Březa
bývalý člen Zastupitelstva Jihomoravského kraje
předseda Jihomoravského krajského výboru KSČM

Autor: 
Ing. Pavel Březa