Přijít o práci v dnešní době je problém

2. 5. 2022

Přijít o práci v dnešní krizové době všeobecného zdražování všeho je problém stále většího počtu lidí v řadách deseti milionů obyčejných pracujících. Zaznělo to v neděli při oslavě Svátku práce v Brně i v Břeclavi za účasti místopředsedy ÚV KSČM pro evropské záležitosti a občanský sektor Milana Krajči.  

Krajča vzpomenul, že Svátek práce byl ustaven v USA na kalendářní 1. květen na paměť brutálně potlačené dělnické stávky v roce 1886 v Chicagu. Tento svátek slaví pracující u nás k připomínce tragického zásahu v Chicagu  od r. 1890, tedy už 132 let. Nejprve na Střeleckém ostrově v Praze a v brněnském parku v Pisárkách. Pokračuje i dnešní boj proti rušení zbytku sociálních jistot, kdy vyžití ze skrovné mzdy je pro mnohé velmi aktuální. "Mzda by měla v ČR činit přes 30 000 Kč měsíčně, aby člověk mohl vést důstojný život. Pravicová vláda to odmítá řešit, krize se tím dál prohlubuje. Na návrh komunistů ceny energií zastropovat nechce, nebo aby třeba litr benzínu nestál přes 50 Kč nebo aby chleba nebyl v obchodě za 60 či 80 korun nebo za stokorunu, jak nám vyhrožuje. Vláda se nehodlá zasadit ani o to, aby ČR byla opět, jako v období socializmu, zcela soběstačná ve výrobě potravin a potravinářských surovin mírného klimatického pásma Země. Navíc tvrdí, že není ani možné zastavit vývoz z ČR nedostatkových komodit na trhu, jako je chlebové obilí. My naopak říkáme, že to možné je! Stejné je to se surovinami, které se z ČR vyvážejí do ciziny za pakatel, aby se po jejich zpracování, zhodnocení dovážely do naší země draze zpět," uvedl místopředseda Krajča naslouchajícím na prvomájových shromážděních na jižní Moravě.
Když v referátu přešel na mezinárodní vztahy, zdůraznil, že při mezinárodních konfliktech preferují komunisté výhradně mírové řešení, včetně na Ukrajině. Česká vláda ale dělá naprostý opak a místo jednání posílá kyjevskému režimu vlaky lehkých i těžkých zbraní a munice, aby se válečný konflikt více rozhořel a šlo na něm vydělat. K tomu ministryně obrany ČR Jana Černochová říká, že v ČR musí být umístěna vojska USA. A ministr práce a sociálních věcí a sociální politiky vlády ČR Marian Jurečka dodal, že Moraváci si zaslouží udělat základnu vojsk USA třeba v Přerově nebo severomoravském Mošnově, aby to bylo co nejblíž území Ruska. Premiér Petr Fiala to ocenil jako dobrý nápad! Komunisté jsou důrazně proti takovému riskantnímu záměru! Žádná cizí vojska na našem území nechtějí! K tomu v levicovém politickém spektru ČR prosazují i svého kandidáta k volbám příštího prezidenta ČR v lednu 2023 - zkušeného politika Josefa Skálu.

Milan Krajča upozornil, že za dva týdny bude v Brně na výstavišti XI. sjezd KSČM. Byl vícekrát odložený kvůli covidové pandemii. Komunisté na něm představí veřejnosti co dělají ve prospěch lidí a co chtějí dál dělat k uspokojení potřeb spodních deseti milionů neprivilegovaných občanů ČR v boji proti úzké vrstvě osob, kteří tyto lidi ovládají. Je důležité, aby strana měla k šíření svých myšlenek vlastní sdělovací prostředky. V pátek vyšlo první číslo nového levicového týdeníku Naše pravda. Do prodeje se bude dostávat každý pátek s přílohou TV magazín za 29 Kč, v předprodeji za 28 korun. Přinášet má pravdivé informace o tom, co se děje doma i v zahraničí. Na závěr vyzval lidi, aby podpořili v letošních podzimních volbách na radnice levicové kandidáty.

Předseda organizace brněnských komunistů Martin Říha k tomu doplnil, že jistá dáma, která se dříve živila v obchodním oddělení společnosti T-Mobile Czech Republic prodejem mobilů, sdělila přes sociální sítě našim důchodcům a pracujícím, že si žijí nad poměry. "Dnes je Markéta Pekarová Adamová předsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Dověděl jsem se, že  si nechává přinášet obědy na stříbrném nádobí do své pracovny, aby nejedla mezi obyčejnými poslanci. Přemýšlím, jestli je to normální," poznamenal Říha.

Přidal i případ ministra Mariana Jurečky, odborníka na sociálno, který je též odborník na energetickou koncepci státu. Ze zvířecího trusu chce vyrábět bioplyn a zajistit zásobování plynem celé republiky. Jiný geniální odborník v české vládě je ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který v televizním pořadu tvrdil, že slevové akce v marketech poškozují spotřebitele a měly by se proto zrušit. Podle M. Říhy se stačí podívat třeba do Polska, kde jsou ceny některého zboží i poloviční oproti cenám u nás. Nebo v Německu u jsou někdy o třetinu menší, než v ČR. "Je přitom s podivem, že v zemi, kde pole zežloutla kvetoucími lány řepky olejky, stoupla cena láhve řepkového oleje už na více než 60 Kč. Vláda se o nás opravdu stará," podtrhl.

Na závěr Říha připomněl činnost v minulých dnech: V den 77. výročí osvobození Brna od německých a jiných fašistů (26. dubna 1945) komunisté pietně uctili na Ústředním hřbitově v Brně památku padlých sovětských a rumunských osvoboditelů moravské metropole a zavražděných českých odbojářů. Poděkoval všem občanům, kteří na pietní akt přišli, aby hájili historickou pravdu, že Československo osvobodila Rudá armáda se Spojenci. Přitom Říha odsoudil skutečnost, že v některých školách dostali žáci k věřejní, že Československo osvobodili vojáci US Army. "Ruští přátelé dostali fotografie a článek z piety k osvobození Brna. Srdečně děkují lidem za účast, že v současné vypjaté době Češi na Moravě nazapomněli," uzavřel Říha. 

Účastníci prvomájového shromáždění v Brně zhlédli videozdravici předsedkyně ÚV KSČM Kateřiny Konečné a Josefa Skály, levicového kandidáta na prezidenta ČR. K uznání jeho kandidátky za platnou potřebuje do konce července 50 000 podpůrných podpisů spoluobčanů. Předsedkyně brněnské pobočky Výboru národní kultury Marie Veselá přednesla publiku báseň Naděje. Hudební produkci zajistil Luděk Savana Urbánek. Pro děti byly nachystány hry a soutěže.

Fotogalerie

Autor: 
(vž)