Den dětí v režii sdružení Restart pro Brno

6. 6. 2022

Stovky zájemců se střídaly v neděli v prosluněném brněnském parku vnitrobloku v Zahradnické ulici při úspěšném Dětském dni v režii levicového Sdružení politických stran a hnutí Restart pro Brno. Sdružuje brněnské městské organizace Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM), Strany Práv Občanů – Zemanovci (SPOZ), Nezávislých společně pro město (NEZ/DEM) a další partnery.

Zvláště komunisté a pionýři připravili v parku na Starém Brně atrakce pro vyžití a soutěžení kluků i děvčat. Zápolili ve sběru razítek na kartu ve dvanácti druzích dovedností o zaslouženou odměnu.  Třeba v přesunu na chůdech, házení míčků na terč, skákání v pytli, nebo v seznamováním se sibiřskými kočkami a psem, chovanými i pro léčebné účely. Zájem byl o bezplatné získání a opékání špekáčů na ohni, o jízdu na ponících. Mezitím dospěláci připojovali svůj podpis na petici k návrhu kandidáta Josefa Skály na funkci budoucího prezidenta ČR.

Odpoledne předvedl své loutkařské umění známý loutkař Josef Borek, který též kandiduje za sdružení Restart pro Brno do příští brněnské městské samosprávy. O dobrou zábavu se starala umělecká hudebně-vokální dvojice Karel Gott revival Morava zpěváka Josefa Boudy s klávesistou Radkem Vernerem. Pohodu si užívali členové i příznivci politických stran a hnutí sdružení Restart pro Brno. 

Předseda brněnské organizace komunistů Martin Říha uvedl, že lidé si na dny dětí do parku tohoto vnitrobloku zvykli chodit. Dopoledne jej pozvolna zaplnili a bavili se. »Naši pionýři nachystali pro své vrstevníky soutěžní disciplíny, za které si vysloužili jablíčka, pomeranče, hrozny, oplatky, cukrovou vatu a jiné,« sdělil Říha a naznačil akce, které chystají komunité přes letní prázdniny. »Bude jich hodně. Mezi závěrečné patří třeba Rozloučení s létem na Brněnské přehradě (28. srpna), poslední mítink před komunálními a senátními volbami bude setkání 19. září, kde lidem předložíme úplný volební program a pozveme je k volbám. Věříme, že nás letos podpoří a že díky jejich hlasům se vrátíme zpět do Zastupitelstva města Brna,« vyjádřil své přesvědčení Říha.

Lékařka Jitka Suská vyložila, že jedno z dvanácti stanovišť na Dětském dni byla možnost seznámit se s větším plemenem dlouhosrstých Sibiřských koček. Jsou výstavní, určené k felinoterapii (tj. podpůrná léčba somatických i psychických poruch) v Dětské nemocnici v Brně. Za nimi se vydaly chovatelky minulou středu na MDD se zvířátky. Zato uplynulou sobotu byly s kočkami v Léčebně dlouhodobě nemocných  v Hustopečích, včetně s asistenčním psem - Švýcarským ovčákem Adarem. »Kočky chodí s dětmi i na výlety. V létě s nimi pojedeme v první polovině srpna na tábor brněnského Pionýrského oddílu Tuhas v CHKO Kokořínsko u rybníka Harasov,«vysvětlila MUDr. Suská.

 

Fotogalerie

Autor: 
(vž), Foto - Václav Žalud