Voliči potřebují k vyvedení z krize lepší představitele

22. 8. 2022

Pod heslem "Naše národy hranice nerozdělí" se konalo v sobotu ve zmodernizovaném přírodním areálu v Dubňanech na Hodonínsku tradiční 30. setkání občanů a mládeže na moravsko-slovenském pomezí. Za účasti předsedkyně ÚV KSČM Kateřiny Konečné a předsedy Komunistické strany Slovenska Jozefa Hrdličky se setkání poutalo k 77. výročí osvobození Československa od fašistů a 78. výročí Slovenského národního povstání. Součástí setkání byly pietní akty položení květin u památníků slovenského partyzána Mirka Nešpora v Holíči, Marušky Kudeříkové ve Vnorovech a u pomníku osvobození od fašismu v Dubňanech.

Protože voliči potřebují k vyvedení ze společenské a ekonomické krize i ze začínající chudoby lepší představitele, než jací jim vládnou dnes, na setkání s debatovali s lidmi kandidáti KSČM na radnice. Také kandidátka zářijových voleb do Senátu PČR za volební obvod č. 79 - Hodonínsko Lenka Ingrová (předsedkyně okresní organizace KSČM) a kandidát do Senátu za volební obvod č. 55 - západní kraj Brna a Brněnska Bohumil Smutný (manažer Mikroregionu Ivančicko, dříve krajský zastupitel). Ingrová si zvolila při nesmlouvavé obhajobě potřeb obyčejných, prostých lidí motto: "S Lenkou třeba proti všem!" Velkou pozornost si u půl tisíce posluchačů vysloužil zejména kandidát levicových vlasteneckých organizací na příštího prezidenta ČR Josef Skála.

Např. kandidátka Ingrová v době všeobecného zdražování a Fialovy drahoty s dopadem především na "obyčejné" lidi zdůraznila, že špatné časy nás teprve čekají, pokud se tomu rázně nepostavíme! Třebas i volbou zástupců politické levice do Senátu! »Senát považuji za spíše zbytečnou instituci. Senát lze zrušit jen tehdy, když to budou dvě třetiny senátorů chtít. Ale kapři si svůj senátorský rybník tak snadno nevypustí. Nebude to hned a možná budu já ten první kapřík, který začne senátní rybník vypouštět. Tak přijďte k senátním volbám! Za váš hlas slibuji, že do doby, než ten rybník vypustíme, budu v senátorském rybníce vaše štika. Máme tady řešení, teď a tady,« slíbila voličům Ingrová.
Dle Ingrové jsme za uplynulých 30 let prošli dobrými i špatnými změnami.Vládní garnitury zkoušejí co naše národy ještě vydrží. Odolají tlaku jen tehdy, když budou držet spolu i proto, že k sobě patří. Např. Slovenské národní povstání ukázalo, jak nebezpečí dokázalo slovenské a české lidi spojit do jednoho šiku proti stejnému nepříteli - fašismu a nacismu. »Současná pětikoalice se dostala k moci úžasnou předvolební manipulací občanů, zejména mládeže, populismem a tvrdou agresí vůči KSČM. Více než 30 let zuřivého antikomunismu jim přineslo výsledek. V letošních volbách je potřeba zlikvidovat drtivou pravicovou nadvládu v horní komoře Parlamentu ČR. Získávejme občany pro naši politiku a bojujme o každý hlas,« dodala.

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná připomenula odkaz občejných lidí z řad Slováků i Čechů, kteří v období SNP za pomocí Sovětského svazu a komunistických stran se postavili na odpor nacistické mašinerii. Je to období největšího odmítání pravdy a skutečnosti. Představitelé ČSSD a KDU-ČSL nyní jezdí na sjezdy sudeťáků, kteří usilují o získání majetků u nás. Evropský parlament postavil tehdejší Sovětský svaz na roveň nacistického Německa a obviňuje ho z rozpoutání 2. světové války. I mezi českými europoslanci jsou tací, ktří jsou schopni plivnout na odkaz těch, kteří přinesli svobodu naší zemi! 

Konečná dále uvedla, že v ČR se k moci dostala banda, která svou asociální arogantní a korupční politikou překonává i skandály ODS v době ministrování Kalouska. Vše zdražuje s výhledem, že bude daleko hůř! »Místo účinných opatření musíme poslouchat "knížecí rady" madame Pekarové, abychom si na zimu přichystali dva svetry. Pětikoaliční vládě je úplně jedno, jestli čeští občané platí neskutečně vysoké marže nejen u benzínu nebo za energie zahraničním řetězcům, hlavně německým a rakouským. Lidé si nechali rozkrást českou infrastrukturu a kupují předražené dovážené šunty. Západ si udělal z Čechů odpadní koš Evropy. 
»Co jsme to za stát, ve kterém šéfové tajných služeb spolupracují s odsouzenými zločinci? Kde jsou proklamace o slušnosti a hodnotách, kterými nás dnešní vládnoucí činitelé krmili při předvolební kampani? Jediná hodnota  pro tuto vládu jsou koryta a prachy,« podtrhla Konečná a pokračovala: »Vládo a nevážení vládní činitelé, vaše neschopnost  nenažranost nejbohatějších jsou příčinou drahoty, kterou občané ČR jsou nuceni snášet. Vy totiž stojíte za tragediemi tisíců domácností! Nedivím se, že se bojíte chodit mezi lidi, protože ti by vás hnali a museli byste se konečně začít stydět. Vy všichni, kteří mě teď posloucháte, máte obrovskou šanci dát jim pořádný políček tím, že přijdete v září k volbám a vymetete pětikoalici alespoň z radnic. A začněme ukazovat, že komunisté jsou ti, kterým záleží na lidech. Začněme dělat pořádek odspodu. Máme na to, dokážeme jim, že jsme připraveni převzít zpět zodpovědnost dole i nahoře. Máme k tomu jedinečnou příležitost!«

Šéfová českých komunistů také uvedla, že v Senátu není žádná opozice, která by bojovala za obyčejné občany. Nevolbou nic nedosáhnou. »Nevolbou pouze pomůžete ke zvolení těch, kteří vaše zájmy hájet nebudou! Zapamatujte si to! Naopak my na to máme, KSČM staví k volbám třetí největší počet kandidátů v této zemi. Dejme stopku této vládě. Volební průzkumy nám nedávají žádnou preferenci, protože to je to nejjednodušší, co mohou udělat, aby nád vymazali. Pojďme jim dokázat že komunisté se vymazat nedají, protože jsou pro společnost potřební, hájí zájmy občanů ČR.« Konečná také proto poprosila lidi, aby při rohodování o příštím prezidentovi ČR příští rok v lednu, by si tento post zasloužila osobnost, která se nenechá manipulovat americkou ambasádou či jinými tzv. nejlepšími spojenci. Osobnost, která vždy říká svůj názor, ví jak se čeští občané mají a umí bojovat za vás. K tomu, aby tato osobnost mohla do uvedeného boje jít, potřebuje i váš hlas. Tedy na petičních arších se žádostí zařadit osobnost mezi kandidáty na prezidenta ČR. Je to také šance k tomu, zabránit, aby se o prezidenstství ČR ucházeli agenti cizích mocností. Pojďme do toho společně,« uzavřela projev Konečná. 
 

»Jsem přesvědčený, že na světě nejsou si bližší národy, jako jsou Češi a Slováci. Nedají si rozbít vzájemné bratrství, přátelství a soudržnost,« řekl v projevu šéf slovenských komunistů Jozef Hrdlička a pokračoval: »Z hlediska historie a kultury je český národ bohatější. Přesto v Česku i na Slovensku si zvolili za své představitele lidi, kteří je dovedli do katastrofální situace. Zvolili si vládu vlastizrádců, primitivů, polovzdělanců či analfabetů. Politické dění v ČR má nyní našlápnuto dojít přesně tím směrem, kde jsou dnes Slováci. Přátelé, mějte hrdost, mějte rozum! Lepší život je možný!«
»Generace dnes už starších lidí vytvořila obrovské hodnoty. Komunisté se nemají za co stydět! Třiatřicet let po převratu je co porovnávat! Socializmus v Československu nebyl dokonalý, ideální, nebyl bez chyb. Právě naopak - byl nedokonalý, dělali jsme chyby, omyly. Staly se i tragedie. Z toho jsme se poučili! Ukažte mi ve světě lepší a spravedlivější společenský systém a řád pro lidi, než jaký byl ve společnoasti v dobách socializmu. Já osobně považují československý model socializmu za nejsprávnější, nejdokonalejší a nejsociálnější. To jsou hodnoty za které bojujeme i dnes. Měli jsme průmyslovou vyspělost Československa, potravinovou soběstačnost země a solidní životní úroveň nás všech spoluobčanů. Máme co porovnávat!
 

Důchodci nyní žijí na hranici chudoby. Sociální jistoty z nějdejšího socializmu jsou neustále oklešťovány. Kam jsme se to dostali? Mýlili se komunisté na Slovensku, když říkali, že obnova kapitalizmu by přinesla mnohým rodinám bídu, chudobu a neštěstí,« tázal se Hrdlička.

I dál pokračoval v řečnických otázkách: »Je normální, že po 77 letech od osvobození Československa a po 78 letech od SNP v celé Evropě likvidují památníky osvoboditelů od fašismu? Je normální, že na Ukrajině je Bandera národní hrdina? je normální, že v ČR rehabilitují  bratry Mašínovy? Je to normální, že na Slovensku prezidentka Čaputová uděluje nejvyšší slovenské vyznamenání příslušníkovi Hlinkovy gardy?  Je to nenormální!«

Hrdlička se též dotkl situace na Ukrajině s tím, že komunisté na Slovensku jsou proti válce. Řešení konfliktů ve světě vojensky považují za nesmysl. Zodpovědnost za situaci na Ukrajině má nejen Ruská federace. »Také západní svět je zodpovědný za to, kde se dnes Evropa a svět nacházejí. Nemýlili jsme se ani ve tvrzení, že Severoatlantická aliance není žádný obranný pakt. Je tragedie, že Češi a Slováci, kteří byli aktéry protifašistického boje, jsou dnes největší propagátoři války na Ukrajině a protiruských sankcí i dovozu zbraní Ukrajincům. Komunistická strana slovenska dnes čelí aktuálním iniciativám zakázat KSS podobně, jak se stalo s komunisty na Ukrajině. Rádi by zakázali i KSČM! Jde o bytí a nebytí skutečných humanistických a prosociálních hodnot dnes a do budoucna! Situace ve světě se zřejmě začne radikálně měnit. Pokud chce svět dál žít a fungovat, musí být postaven na principech  přátelství a vzájemně výhodné spolupráce! Komunisté tím mají výhled do budoucnosti,« řekl.

Na závěr Hrdlička poznamenal, že na Slovensku je asi tři tisíce komunistů. Kdyby mohli hlasovat o novém českém prezidentovi republiky, volili by vlasteneckého kandidáta Josefa Skálu!
 

Josef Skála shrnul, že se na nás valí pohromy. Tak dramatický sešup z toho, co jsme považovali za víceméně samozřejmost, nemá v období míru srovnání v celé etapě novověku. Je to strašlivá hanba těch, kteří nám vládnou! Je to vysvědčení tunelářského převratu v naší zemi před 33 lety. Teprve teď se objevuje celá pravda o tom, o čem onen tunelářský převrat byl. Tentokrát bude poražených ještě více, než na prahu 90. let. Bude třeba zabojovat k dosažení nezbytného zásadního zvratu! Skála dál upozornil, že roste snaha vydělávat na neštěsti lidí a udělat další tunel v zájmu zahraničního kapitálu a cizí moci. Tomu musí lidé zabránit!  Skála uzavřel svůj projev slovy: »Pokud se podaří na petiční archy shromáždit 50 000 podpisů potřebných k uznání mé kandidatury na funkci prezidenta ČR, slibuji vám, že v tomto postu bych se rychle rozešel s těmi, kteří tzv. kopou proti vlastní zemi a v cizím zájmu!«

V přírodním areálu v Dubňanech dobrou náladu vylepšovala přítomným na shromáždění cimbálová muzika Hudci z Lanžhota, kapela Apollo a další umělci. Pestrým programem hudby, písniček i mluveného slova provázela naslouchající Marta Semelová.

Fotogalerie

Autor: