Pietní shromáždění za Fidela Castra

5. 12. 2016

BRNO - Pietní shromáždění k úmrtí bojovníka za sociální spravedlnost a nezávislost Kuby na cizí nadvládě Fidela Alejandra Castra Ruze uskutečnili včera v době jeho pohřbu v Santiago de Cuba občané v Brně u Pomníku vítězství se sochou Rudoarmějce na Moravském náměstí.

Členové a sympatizanti Společnosti česko-kubánského přátelství, jakož i přátelé Kuby z Brněnska, Břeclavska či Blanenska se rozloučili s Fidelem Castrem položením kytic, svíci i vlaječek k jeho podobizně při patě Památníku vítězství.  

Za pořadatelský tým předseda Brněnské pobočky Společnosti česko-kubánského přátelství Jozef Štofan osvětlil etapy Castrova života s tím, že si vymínil, že po něm nesmí být pojmenovaná žádná ulice, náměstí nebo podnik, protože odmítl kult osobnosti, který je vlastní jiným zemím. "Zásluhou Castrovy vlády má Kuba nadbytek učitelů a lékařů. Učí a léčí lidi bezplatně doma a solidárně i ve 40 rozvojových zemích světa. Lékařské týmy z Kuby jsou schopny humanitárně zasáhnout např. po zemětřesení nebo jiné katastrofě kdekoliv na světě. Kubánci vyrábějí a vyvážejí nejkvalitnější doutníky na světě, vzkvétají tam biotechnologie ve spolupráci s Čínou, Venezuelou a všemi zeměmi, které respektují bez vměšování a diktátu kubánská pravidla. Nyní i Češi by se chtěli vrátit k obchodování s Kubou. Záleží na to, jestli to kubánci budou chtít po politických aférách s řadou českých "expertů," kteří přijeli na ostrov svobody škodit socializmu, dostali se do vězení nebo byli z Kuby vyhoštěni pro nekalou činnost," uvedl Štofan.

Připomněl i slova manželky bývalého francouského prezidenta, které odsoudila módní nazývání F. Castra diktátorem. Podle ní diktátor nemůže být ten, koho si zvolil a masově ho podporuje lid. Diktátor se nestará v první řadě o vzdělání své populace, která byla dříve z 95 procent negramotná. Diktátor nerozděluje lidem půdu, aby se mohli uživit prací jako zemědělci. Castrovi nástupci budou v budování socializmu pokračovat. Kuba je již 55 let ve válce a pod hospodářsko - politickým embargem USA. Chtějí-li být USA přítelem Kuby, americký Kongres musí zrušit kubánské embargo, vrátit tomuto státu ukradené území Quantanama, zrušit své denní vysílání médií proti Kubě a nahradit škody způsobené embargem. Na tom nic nezmění ani nový americký prezident Donald Tramp. Tak se vyjadřuje kubánský lid nyní na pietních shromážděních.

Osobnost Fidela Castra pro sociálně spravedlivější společnost ocenil i předseda brněnské městské organizace KSČM Martin Říha. Vystoupila tam též brněnská básnířka Marie Veselá z Výboru národní kultury a se svým zpěvem za zvuků kytary Adriana Lehutová. 

Odkazu kubánského revolucionáře a bojovníka za práva chudých nemajetných se přišli na Moravské náměstí poklonit také delegáti Komunistického svazu mládeže, jehož sjezd se konal v sobotu v Brně. Podpořili je i členové Komise mládeže pří MěV KSČM v Brně.

k1.jpg
k2.jpg
k3.jpg
k4.jpg
k5.jpg
k6.jpg

Autor: 
(vž)