"Autoritativní" Babiš a "bezradný" Sobotka

28. 2. 2017

Podle slov Bohuslava Sobotky, která pronesl v nedělních Otázkách Václava Moravce,  začíná v hnutí ANO „příklon k naprosto autoritativním prvkům“. Takto pan Sobotka okomentoval změnu stanov hnutí ANO, které nově umožňují panu Babišovi změny na kterékoliv kandidátce.

Pan premiér nejspíše zapomíná na to, kdo přivedl „autoritativního“ miliardáře do vlády a umožnil mu spravovat státní rozpočet.

Již řadu měsíců jsme svědky poměrně pitoreskní situace. Občané jsou prostřednictvím médií stále častěji informováni o vzájemných útocích uvnitř vládní koalice. Neschopnost řešit vnitrokoaliční problémy je pro premiéra příznačná.  Podle mého soudu se jedná o jednoho z nejslabších ministrů vlády v historii samostatné České republiky. Je otázkou, zda k tomuto titulu nepřibude i označení hrobaře ČSSD. Pod vedením Bohuslava Sobotky je sociální demokracie od pravicových stran stále méně rozeznatelná. Plácnutí do vody v podobě prohlášení o zrušení Bohumínského usnesení je příliš okatý tah a není pravděpodobné, že by na takovou „vějičku“ slyšel opravdu levicově orientovaný volič.

Postavení premiéra není záviděníhodné. Čeká ho ještě několik měsíců na postu premiéra. Je stále více zřetelné, že takové postavení je pouze formální a hlavní slovo ve vládě má ve skutečnosti někdo jiný.

Autor: 
Mgr. Aleš Hubert