Ing. Bohumil Smutný: Téma rovnoprávnosti žen stále aktuální

6. 3. 2017

Před několika dny jsem v médiích zaznamenal kontroverzní výrok čtyřiasedmdesátiletého polského europoslance, který považuji za zlý, neakceptovatelný, urážlivý a zvlášť nevhodný v době, kdy slavíme Mezinárodní den žen.

Polák Korwin-Mikke, na půdě europarlamentu prohlásil: "samozřejmě, že ženy musejí vydělávat méně než muži, protože jsou slabší, menší a méně inteligentní, musí také méně vydělávat“. Pan europoslanec zastupuje v parlamentu stranu Svoboda, jejímž je předsedou. Název politické strany v sobě evokuje, že by se mělo jednat o tzv. demokratickou stranu. Jeho výrok však dokazuje, že myšlení pana europoslance s vyznáním skutečných demokratických hodnot příliš společné mít nebude. Mám takový dojem, že z Polska v poslední době k nám vůbec přicházejí samé „lepší“ věci. Rozebírat kvalitu polských potravin, kterými je zaplaven český trh, by asi bylo na samostatný článek.

Chápu, že jsou některé profese, které jsou vhodnější pro muže z hlediska fyzické náročnosti, zejména v dělnických profesích, na stavbě apod. Rozhodně nejsem podporovatel některých extrémních feministických názorů a nelze zastírat, že od pradávna existovala ve společnosti přirozená dělba práce mezi muži a ženami. Stejně tak si ale myslím, že by každá žena měla mít naprosto stejné a rovnoprávné podmínky ve svobodném přístupu k zaměstnání a výše odměny za ni, jako muži.  Jsem toho názoru, že ženy by měly být zaměstnavatelem a státem zvýhodněny a podpořeny, protože kromě svých pracovních povinností mají jedno obrovské poslání pro společnost, a tím je mateřství a péče o děti.  A právě to bych považoval za další pracovní úvazek.

Sám jsem si jako muž více než jeden rok zkusil být na mateřské „dovolené“ se svými dvojčaty Eliškou a Jakubem. Myslím, že je to zajímavá zkušenost, kterou by si mělo projít více mužů, než začnou ženy za něco kritizovat. Pochopil jsem, že táta může pro své děti udělat mnohé, v některých ohledech však ženu nikdy nenahradí. To je třeba situace, když máma vezme kojence do své náruče a uklidní ho tím, že mu dá napít mateřského mléka. Kdo děti nemá, těžko si jen dokáže představit probdělé noci několik měsíců po nejen po porodu, ale i následující roky, když jsou děti třeba nemocné. Navíc mě velmi mrzí, že stát dnes vůbec nerozlišuje, zda se narodí jedno dítě, či tzv. vícerčata. Podpora od státu v době mateřské a rodičovské dovolené je naprosto stejná. A výdaje? O těch v dnešní době raději ani nemluvit. Kdo se z politiků dokáže vžít do situace ženy, která po mateřské hledá práci, tak aby byla schopna rozumně skloubit zaměstnání a péči o děti?  Po návratu z práce, kde musí žena podávat mnohdy více než 100% výkony, ji doma čeká do nočních hodin řada dalších úkolů, obstarávání a pak možná pár hodin spánku.  Mám takový dojem, že to ani nikoho nezajímá.

O co vlastně panu europoslanci jde? Jsme v EU proto, abychom museli poslouchat takové ubohé názory? Nebo pan europoslanec svým výrokem jen sleduje novodobý trend, jehož cílem je poštvávat proti sobě různé skupiny obyvatel? V tomto případě ženy proti mužům. Přál bych si, aby místo nesmyslných výroků europoslanci začali raději řešit, jak zlepšit postavení žen matek a život rodin s dětmi.

Na závěr všem ženám. Nenechte se tím znechutit. Přeji vám všem všechno nejlepší k vašemu svátku a věřte, že stále existují i politici, kteří se vás budou zastávat a hájit vaše práva.

Autor článku je krajským zastupitelem Jihomoravského kraje za KSČM,
místopředseda sociálně-zdravotního výboru