F. Zachariaš: Omluva je namístě

6. 3. 2017

Jde o názor Dejdara nebo službu někomu jinému? Na jednom z celoplošných rádií se herec Martin Dejdar rozčiluje, že nebyla kompletně odvysílána repríza pořadu Zdivočelá země. Jeho role, kdy v tomto seriálu hraje britského letce Antonína Maděru, byla ztvárněna jistě vynikajícím způsobem. Méně profesionálně však znělo jeho vyjádření v rádiu. Reprízu prý zakázali komunisté v rámci nadcházejících parlamentních voleb.

Až dodnes jsem si myslel, že Martin Dejdar patří mezi naše nejlepší a inteligentní herce, kteří zaujmou diváky televize i fandy filmového plátna. Teď o tom budu hodně přemýšlet. Reakce programového ředitele ČT Milana Fridricha na tuto neoprávněnou hercovu kritiku je jistě namístě. Česká televize je veřejnoprávní subjekt, kterému nemůže velet žádná politická strana. Podle Fridricha odvysílala ČT některé díly seriálu Zdivočelá země na počest Jiřího Stránského, který se v té době dožíval 85 let.

 Nevím, jak ke svému ataku na KSČM a členy této strany Dejdar dospěl, ale rád bych ho upozornil, že mnozí z nás jsou jeho příznivci. Kolik jich však bude tleskat jeho vystoupením po tomto lživém prohlášení, můžeme pouze spekulovat. Nelíbí se mi ani tvrdá kritika sociálních sítí. Není jejich vinou, že lidé mezi sebou přestávají hovořit. Mnohdy nám právě sociální sítě přinesou informace z celého světa, které by pro nás jinak byly nedostupné.

Nevím ani o tom, že by KSČM Dejdara nějak diskriminovala. Za svá slova vyřčená do éteru bez jakéhokoliv opodstatnění by se měl omluvit jak KSČM, tak České televizi, která mu ve svých pořadech dává velký prostor.

Autor: 
Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM