Svého poslance chtějí mít v každém jihomoravském okrese

13. 3. 2017

BRNO - Třicet čtyři kandidátů a jejich náhradníky k letošním podzimním volbám do Poslanecké sněmovny PČR schválila v sobotu v Brně jihomoravská krajská nominační konference KSČM.

Kraj má zatím ve Sněmovně čtyři komunistické poslance. Snaha je, aby se rozhodnutím voličů letos v říjnu tento počet alespoň zachoval. V lepším případě, aby každý ze sedmi jihomoravských okresů měl svého poslance z řad KSČM. Do role vedoucího jihomoravských kandidátů na příští člena dolní komory zákonodárného sboru zvolili komunističtí delegáti dosavadního poslance za Hodonínsko a učitele speciální pedagogiky Ivo Pojezného z Kyjova. V tomto městě je velkou konkurencí tamním lidovcům. Na druhou příčku ustavili starostu obce Tvrdonice na Břeclavsku Zdeňka Tesaříka, který považuje svoji práci ve státní správě i samosprávě za osobního koníčka. Navíc je činný ve Svazu měst a obcí ČR a racionalizuje proces nakládání s odpady. Třetím jihomoravský kandidát je Václav Fišer za okres Brno - město, odborník na bezpečnost a přípravu integrovného záchranného systému na krizové stavy. Čtyřiadvacetiletý Filip Zachariaš z Vyškovska, který je na čtvrtém místě krajské kandidátky, chce skoncovat s nezáživnými předvolebními kampaněmi tím, že se postará o jejich atraktivitu tak, aby provokovala apatickou veřejnost. Pátou příčku obsadil za Blanensko sedmadvacetiletý předseda OV KSČM Emil Pernica. Vystudoval obory doprava a cestovní ruch a politické ostruhy si vysloužil při loňské předvolební kampani v jihomoravských okresech. Na šesté příčce je za Znojemsko známý komunistický poslanec a politický matador Miroslav Grebeníček. Potřebnou důvěru k vyššímu pořadí nevyjádřili přítomní delegáti bezpartijnímu osmatřicetiletému inženýrovi ekonomie Bohumilu Smutnému, zastupiteli Jihomoravského kraje a manažerovi Mikroregionu Ivančicko, který neměl zajištěnou podporu ani všech delegátů z okresu Brno-venkov, který ho do volby nominoval a skončil tak na sedmé příčce. Z dosavadních poslanců Zuzka Bebarová - Rujbrová napříště už nekandiduje, stejně tak ze zdravotních důvodů nekandiduje ani poslanec Vojtěch Adam.

Krajská nominační konference schválila zprávu o činnosti jihomoravského KV KSČM. Námitky vůči jejímu obsahu měli někteří delegáti brněnské městské organizace KSČM k části, kterou vnímali jako kritiku své práce. Zpráva hodnotila třináctiměsíční období od jihomoravské krajské konference komunistů a nastínila práci před jejich volebním reparátem, který má nastat letos v říjnu. Vedoucí delegace ÚV KSČM a jeho místopředseda Jiří Dolejš zdůraznil, že nejsou na místě rozpaky některých stranických organizací nad závěry stranického sjezdu. A to s tím, že vnitrostranické diskuse a tříbení názorů jsou důležité, avšak závěry sjezdu KSČM musejí respektovat a v jejich duchu vystupovat na veřejnosti jednotně. Komunisté při výkonu moci v obcích, městech a krajích mají vědět nejlépe co lidé ve své svízelné životní situaci akutně potřebují, jak to dosáhnout. Tito lidé se rozhlížejí se ve svém okolí po spojenci, který jim v tom může pomoct, včetně politické strany. Na jednoho člena KSČM má tato strana ve volbách kolem 17 hlasů od spřízněných voličů. Její volič je ve věku průměrně kolem šedesáti let. Avšak sebelepší volební program místních komunistů dnes lidé příliš neznají. Seznamují se s ním spíše až když se prakticky naplňuje. Obvykle nevědí co pro ně komunisté za čtyři roky volebního období udělali. Ti proto sestavují "předvolební manifest" se souhrnem výsledků své práce pro lidi. A to s jednoduše vytýčenými cíli, které mají připadat lidem na ulici přitažlivé, mobilizující ke snaze tyto cíle uskutečnit - připomněl Dolejš.

V diskusi debatovali zástupci jihomoravských okresů o tom, co se jim v levicové politice v pomoci obyčejným lidem práce líbí a co nikoliv. Představitelé spolupracující jihomoravské krajské organizace Klubu českého pohraničí (tj. pamětníků a příznivců více než 1,5 milionu českých vyhnanců, které v roce 1938 násilně vysídlili němečtí fašisté a nacisté z wehrmachtem zabraného pohraničí ČSR do vnitrozemí. Jen z jihomoravského úseku obsazeného pohraničí vyhnali tehdy Němci z jejich domovů do vnitrozemí okleštěné republiky 51 000 Čechů) pozvali veřejnost na svoji akci v sobotu 8. dubna v 9:30 v Brně v Křenové 67 na celostátní odbornou konferenci o sudetoněmecké verzi našich dějin. Výběrem lektorů (např. historici poslanec Miroslav Grebeníček, Jiří Jaroš Nickelli či poslanec Stanislav Grospič) má být "sudetoněmecký seminář" největší svého druhu za plynulých 27 let údajné svobody a demokracie. Také brněnská městská organizace KSČM a klub jejích zastupitelů městských částí chystají na 10. dubna od 16 hodin na Malinovského náměstí pod Obchodním domem Centrum veřejné shromáždění občanů se zastupiteli za KSČM města Brna a jeho městských částí. Zahájí tím svoji občanskou a stranickou kampaň k nadcházejícím volbám do Poslanecké sněmovny.