Česká pošta potřebuje urychlené řešení

21. 4. 2017

Vzhledem k tomu, že se ministr vnitra Milan Chovanec neustále velmi laxně vyjadřuje ve věci České pošty a nevýhodného využití její distribuční sítě, tak považuji za důležité, aby tento problém nezapadnul. Jde o to, aby se veřejnost dozvěděla, jak bude naloženo s distribuční sítí České pošty, která je využívána pro bankovní služby.

Dnes má Česká pošta smlouvu s ČSOB, která za využití sítě platí 1,5 miliardy korun ročně. ČSOB využívá síť pro svoji divizi Poštovní spořitelnu, která jí díky tomu generuje zisk neuvěřitelných 5 miliard korun ročně. Za 1,5 miliardy pronajmeme, abychom jinému vydělali 5 miliard. To je snový obchod pro ČSOB a smutná zpráva pro zaměstnance České pošty, kteří tvrdě pracují a mají přitom velice podhodnocené platy.

Pošta se údajně zmítá ve finančních problémech a nemá na to zvednout platy, ale my přitom vidíme, že to není pravda. Není to pravda, protože by se stačilo začít chovat jako odpovědný hospodář. Prostě myslím, že je načase, aby tady přestaly být upřednostňovány zájmy majetné zahraniční společnosti a naopak začaly být upřednostňovány zájmy České republiky a zaměstnanců České pošty. Jsou zde minimálně dvě zásadní cesty, kterými je nutné se vydat.

 Jedna z nich je, aby tady proběhlo transparentní výběrové řízení, v němž bude ohlídáno, aby smlouva o využití distribuční sítě nebyla takto nevýhodná a potenciál zisku šel primárně za Českou poštou. Druhá, a tu bychom upřednostňovali, je, aby Česká pošta provozovala tyto služby na sebe. Aby měla zase svoji Poštovní spořitelnu a měla tak vlastní kontrolu nad těmito zisky místo nějakých cizích bankovních domů. Proč tomu tak není, ptám se veřejně ministra vnitra a žádám odpověď. Proč Česká pošta neprovozuje bankovní služby sama ve své režii, aby zisk okolo pěti miliard mohl být součástí jejího hospodaření? Aby tak mohla mimo jiné zlepšit pracovní podmínky svých tisíců zaměstnanců. Proč si ještě nezažádala o bankovní licenci? V jaké fázi jsou potenciální námluvy, které zase zajistí ČSOB (která patří zahraniční skupině KBC z Belgie) monopol na distribuční sít České pošty? Bude zde výběrové řízení nastavující podmínky, které řádově navýší platby pro poštu z potenciální smlouvy?

Autor: 
Ivo Pojezný, poslanec PSP ČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM