1. máj v Brně: Nepřipustí připomínání nacistického Německého domu

3. 5. 2017

BRNO - Báseň o Leninovi ke 100. výročí VŘSR v podání herce Ilji Kreslíka uvedla oslavu Svátku práce na sluncem zalitém parku na Moravském náměstí v Brně.

Více než tři stovky naslouchajících oslovil předseda MěV KSČM v Brně Martin Říha výzvou, aby pracující důsledněji hájili svá práva, která si na Svátek práce připomínají už 127 let. "O tom, že dnešní děti budou mít horší život, než jejich rodiče, se píše už i v amerických novinách. Po osvobození ČSR Rudou armádou odstranila naše společnost nouzi a ponižování lidí. Každý měl zaručenou práci a odměnu za ni. Také sociální jistoty od narození do konce života. Socialismus dával lidem zdarma veškeré vzdělání i zdravotnickou péči, včetně nejnáročnějších léčebných postupů. Chuť po zrušeném bezplatném vzdělání a sociálních jistotách ve společnosti stále stoupá. To vadí koalici na brněnské radnici, která se snaží přepisovat dějiny a jejich výuku podle své potřeby. Jen náhodou ještě nestihla zahájit na místě konání tohoto shromáždění na Moravském náměstí rekonstrukci parku, ve kterém by radní rádi viděli připomínku Německého domu. Stával zde do osvobození města od fašistů Rudou armádou. Právě Německý dům je symbol nejhoršího úseku brněnských dějin. V něm se rodily nejhorší nápady a skutky německých nacistů proti českému obavatelstvu. I z toho pramení odpor občanů proti jakékoliv připomínání této nechvalně známé budovy v rekonstruovaném parku. Bylo by to plivnutí do tváře obětem německé nacistické okupace ČSR," podtrhl Říha.

Poslanec Parlamentu ČR Miroslav Grebeníček ve svém projevu uvedl:"Jsem hrdý na to, že v současné době úsměšků a pohrdání nad slovem dělník je to KSČM, která se nejen na Svátek práce 1. května dožaduje pro pracující naplnění základních sociálních a politických práv. Odborovým funkcionářům, kteří na Svátek práce raději sedí doma v bačkorách, otevřeně vzkazuji: Pokud chcete vážně prosazovat skutečné zájmy odborářů a zaměstnanců, pak 1. května je vaše místo na levicových shromážděních! Přijďte mezi lidi do ulic, aby vás bylo vidět, aby bylo slyšet co chcete a co pro odboráře skutečně uděláte!"
Poukázal na to, že jestliže Václav Klaus prohlašoval znárodnění po 2. světové válce za loupež století, pak nejspíše zapomněl říct, že jeho loupež formou privatizace, prodejem a rozdáváním státního majetku, jehož hodnota se za 40 let socializnu zvětšila na šestinásovek, byla v 90. letech šestinásobně větší. 

Grebeníček pokračoval, že ani Václav Havel do konce svého života nepochopil, že majetkový převrat ještě nezaručuje funkční ekonomiku. "Havlův údajně důkladně promyšlený ekonomický koncept ekonomické reformy, který prý nepřipustí sociální otřesy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, vzal brzy za své. Klausovská neviditelná ruka poctivého trhu dodnes není vidět, nejspíše sešla věkem. Rozumní lidé poznali, že z někdejšího vitálního československého ekonomického tygra vyšla z tunelu klausovsko-havlovské privatizace oškubaná slepice. Současný systém nesplnil očekávání poctivě smýšlejících lidí, kteří toužili po skutečné demokracii, prosperitě a sociální spravdlnosti. Přeji si s nimi, aby se už konečně začalo rozumně hospodařit bez zlodějů a podvodníků, bez zkorumpovaných politiků a úředníků, kteří se tzv. napakovali porušováním nebo obcházením zákonů," zdůraznil poslanec Grebeníček.

Zdůraznil: "Demokracii, která neumožňuje ovlivnit rozhodnutí vlády o samotné existenci státu a národa, považuji za podvodný systém. My, komunisté, víme co chceme a zastrašit se nedáme! Podporujeme občanskou neposlušnost všude tam, kde se postup bezcharakterních politiků a mocenských orgánů i zaměstnavatelů dostává do rozporu s lidskými a občanskými právy!"
K tomu všem, kteří útočí  na dekrety prezidenta republiky Eduarda Beneše, Grebeníček vzkázal: "Provinivší se Němci nebyli odsunuti proto, že mluvili německy a vyznávali katolické náboženství, nýbrž proto, že vyzbrojeni fašistickou ideologií rozbíjeli Československo! Kdyby nedošlo k Mnichovu, na kterém mělo v naprosté většině prohitlerovsky jednající sudetoněmecké obyvatelstvo podíl, nebyl by po válce žádný odsun, ani řízený, ani divoký!"

Shromážděné v Brně pozdravili předseda Jihomoravského KV KSČM Pavel Březa, kandidáti na poslance Věra Klonza i Václav Fišer a další osonosti.
 

Foto - Václav Žalud

Fotogalerie

Autor: 
(vž)