Čestní lidé odmítají připomínat nacistický Německý dům

9. 5. 2017

BRNO - Kulturní pásmo Svatá válka a projev předsedy Městského výboru KSČM v Brně Martina Říhy uvedlo v Brně pondělní pietní shromáždění občanů u Památníku vítězství se sochou rudoarmějce k 72. výročí osvobození moravské metropole od německých nacistických okupantů. Zapojili se též příznivci hnutí Nemrtelný pluk, kteří si přinesli fotografie svých předků, kteří zahynuli v boji s fašisty na jakékoliv frontě nebo v domácím či zahraničním odboji, a vystavili jejich fota na cedulích na tyčích držených nad hlavami. 

Říha v projevu připomenul, že 2. světová válka, vyvolaná fašisty a nacisty v Německu a dalších zemích, dala světu 72 milionů zabitých lidí. Z toho 47 milionů mrtvých byli civilisté, včetně dvaceti milionů zemřelých hladem či na epidemie. Vojenské ztráty na životech činily asi 25 milionů osob. "V novodobých dějinách Brna zanechal neblahé stopy Německý dům, který chce brněnský magistrát připomínat i při letošním setkání s potomky sudetských Němců. Po válce zbouraný Německý dům je symbol nejhoršího útlaku českého národa v době před a za německé nacistické okupace Čech a Moravy. Nebudeme tolerovat omlouvání se odsunutým Němcům, kteří se nám za hrůzy války ani řádně neomluvili. Naopak mají mít navždy pokoru před tím, co zůsobili jejich otcové a dědové tomuto světu. Nebudeme tolerovat snahy vedení města Brna podporovat akce sudetských Němců. Sejdeme se 20. května 2017 ve 13 hodin u pomníku T. G. Masaryka na Komenského náměstí a pak v parku na Moravském náměstí, kde už vyrostla s požehnáním radnice za milion korun lešenářská konstrukce znázorňující maketu někdejšího Německého domu. Dáme najevo odpor k takovým provokačním akcím. Navíc v době růstu mezinárodního napětí a projevů neonacismu, který ohrožuje svobodu lidí a demokracii. Další světovou válku by lidstvo už nemuselo přežít," zdůraznil v projevu předseda brněnských komunistů Říha.

Po hlavním projevu zazněla v ruštině báseň o frontových vojácích a velkou odezvu mělo pásmo vojenských písní v podání uměleckého souboru Legia z Prahy. Generální konzul Ruské federace v Brně Alexander Nikolajevič Budajev jako účastník hnutí Nesmrtelný pluk, podobně jako i další přítomní, držel nad hlavou hůlku s fotografii svého otce. Vyprávěl posluchačům příběh svého tatínka, který se zbraní v ruce prošel s frontou ze Stalingradu, jižní Ukrajinou, Rumunskem a Maďarskem do Vídně. Měl to štěstí, že tam pro něj válka v Evropě skončila, vrátil se domů a založil rodinu.

Shromáždění v Brně zakončila čestná salva uniformovaných členů Klubu vojenské historie, Rudé armády, státní hymny Ruské federace a ČR a průvod účastníků hnutí Nesmrtelného pluku okolo Památníku vítězství se zdařilou sochou rudoarmějce v pozici Zastavte palbu! od národního umělce Vicence Makovského. Odpoledne se tamtéž uskutečnil též pietní akt pořádaný Jihomoravským krajem.

Fotogalerie

Autor: 
(vž)